Info Sportfjädrar /Sänksatser

Pris:
0 kr
Inkl. 25% Moms
Art.nr:
40-IS
Typ:
Information Sportfjädrar/Sänkningssats
Antal:
, Information om Sportfjädrar/Sänkningssatser
Se även Info om Standardfjädrar.

Finns denna info upplagd under respektive bilmodell utan någon sats anges kan Sportsats/Sänkfjädrar ankaffas av någon av nedan fabrikat. Kontakta oss via mail info@carpart.se för leverans , pris etc. 
 
 • Angående månad och årsmodell: Generellt anger vi månad och år men detta gäller då när bilen tillverkades.
  Anges ex som 8.1998 - 11.2003  där de första siffrorna innan punkten (ex 8.) anger tillverkningsmånad.  
  Oftast räknas ett fordon som tillverkas i slutet av ett år som nästkommande årsmodell. Ex 9.2002 kan avse årsmodell 2003. 
 • Även brytperioder kan ex anges med samma årtal och avser då att respektive modell kan ha tillverkats samma år. Ex 
  00-08 (dvs 2000 till 2008)
  08-10 (dvs 2008-2010)
 • Anges inget årtal efter bindestrecket passar produkten modeller framåt. Ex 3.2003-  eller 3.2003> men annan modell kan sedan anges senare årtal.
  Dessa uppgifter överensstämmer inte alltid med den information som finns på fordonets registreringsbevis då uppgiften där anger första registreringsdag. Har du en bil som ligger "på gränsen" måste vi ha ditt Reg.nr ex ABC 123 för att kunna kontrollera att du får rätt produkt eller kontrollera modellens Typbeteckning. 
 • OBSERVERA Sänkningssatser passar ej till bilar med nivåreglering eller elektroniskt styrd fjädring om inte detta anges under respektive fjädersats. 
 • Sänkningssatser passar  ej 4 WD (Quattro, 4-Motion etc)  om inte detta specifikt anges.
 • Bilar med Sportchassi har redan en sänkning från fabrik. Generellt gäller att sportsatser även passar dessa modeller men att sänkningen blir mindre än vad som upppges.
   
 • Tillverkare: De sportfjädrar vi i huvudsak säljer är svensktillverkade kvalitetsfjädrar från LESJÖFORS. Fabriken har 40 års erfarenhet av sportfjädrar och väljer en sänkning som inte äventyrar fjädringsväg eller andra funktioner.  
  Till bilar där Lesjöfors ej har sportsatser säljer vi även fjädrar från tyska tillverkare:
   - VOGTLAND är en av Tysklands äldsta och mest ansedda fabriker för bilfjädrar och har ett brett sortiment med hög kvalité. Vogtland har även satser med stötdämpare och s.k. gewindefahwerk med justerbar höjd på fjädrarna. Har ni önskemål och förfrågningar så maila oss.                                 
 • Sänkning:
 • Tillverkare som har olika fjädersatser för olika motoralternativ och för Sedan och Variant (Combi) i de fall vikten på fordonen skiljer erhåller en mer exakt sänkning. Andra fabrikat som har samma sats till flera alternativ kan därför höjden variera. 
 • Sportfjädrar sänker bilen ungefär med uppgivna mm antal men då räknat på ett relativt nytt fordon. Ger ett snyggare och sportigare utseende på bilen.
  Observera att på en bil - beroende på antal mil och år - kan fjädrar ha "satt sig" och bilen därmed "tappat höjd". Detta gäller speciellt standardfjädrar - i princip alla bilmodeller med få undantag -  och dessa är  "klent" dimensionerade av fabriken för att spara vikt och tillverkningskostnader. Därför uppnås inte alltid den sänkning som anges.
 • Tillverkare av sportfjädrar måste ta hänsyn till en rad faktorer för att sänkningen ej skall påverka fjädringsväg (ex stötdämpare) hjulvinklar etc. Man väljer då en säker lösning vilket kan innebära en marginell sänkning beroende på ovan orsaker.
 • Ett enkelt sätt att mäta bilens höjd innan och efter bytet är att ställa bilen på ett plant underlag och mäta från mark till skärmkant fram och bak. Efter bytet upprepas detta men notera dock att bilen måste köras en kortare sträcka om den varit upphissad för att ge korrekta värden.
 • Hårdhet: Sportfjädrar är hårdare än standardfjädrar vilket innebär att bilen kan köras sportigare med kraftigare kurvtagning och ger bättre grepp vid acceleration och säkrare inbromsning. Överlag ger sportfjädrar en stabilare bil vilket alltid upplevs positivt. 
 • Stötdämpare: De flesta sportsatser som sänker upp till 40 mm kan monteras tillsammans med originalstötdämpare men kan med fördel även användas med sport-stötdämpare. Sänkning över 40 mm erfordrar i regel anpassade stötdämpare.
 • Godkännande: Vissa av satserna är TÜV godkända, vilket i vissa sammanhang kan underlätta vid besiktning. Generellt har besiktningsföretagen (Bilprovning m.fl)  i Sverige ingen invändning mot Lesjöfors monterade sportsatser. I vissa länder erfordras TÜV certifiering för godkännande.
 • FAQ Se även FAQ avseende Sportsatser på Lesjöfors hemsida.   FAQ
 • Tillverkarinfo: Mer info på denna länk (enbart engelsk text) PDF-Katalog
 • Fjäderinfästningar: Innan eller i samband med byte bör man kontrollera såväl nedre som övre fjäderinfästningar. Är fjädertallriken angripen av mycket rost bör detta åtgärdas. Kontrollera även övre fjäderbenslagring så att den fungerar som den ska. Detta kan kontrolleras om man hissar upp bilen fram och vrider på hjul eller ratt då ska man ej höra missljud eller att styrningen går "hackigt"- detta kan annars beror på sliten fjäderbenslagring.
 • Framvagnsinställning: Vi rekommenderar att detta utföras efter byte av fjädrar.
  Copyright Carpart1 - text helt eller delvis får ej kopieras eller avbildas utan vårt godkännande